Ohjelmistossa nyt:

  Noppa
  Näetkö punaista?
  Valintakoe
  Trubaduurit

Värikoodit:

  Draama
  Komedia
  Musikaali
  Lapsille
  Nuorille
  Ikäihmisille
  Muu

Aiemmat tuotannot

Äänipeto IdeaTicket-lippuvarauspalvelu IdeaTeatteri Facebookissa!
Valintakoe
Valintakoe

Valintakoe-monologi sopii nuorille aikuisille ja heidän kanssaan työskenteleville: toisen asteen oppilaitoksiin, seurakunnille, kansanopistoihin, nuorten aikuisten parissa toimivien ammattilaisten seminaareihin, tai mihin tahansa, missä nuoren aikuisen elämänvaiheen tarkastelu on ajankohtaista.

Onko elämä valintakoe? Vaihtoehtoja näyttää olevan rajattomasti, mutta jokaiseen niistä ei ole mahdollista tarttua? Sidonko itseni ratkaisuihin, jotka turvaisivat tulevaisuuttani? Rajaanko samalla jotain pois? Entä jos en pärjää kilpailussa?

Valintakoe kuvaa nuorten aikuisten unelmia ja pudotuksia arkeen. Tuukka ottaa ensimmäisen mahdollisen työn ja uskoo elämässä etenemisen olevan hänelle myöhäistä. Hän hakee statusta ostamalla uusimpia laitteita. Nikke kokee, että kaikki vaativat häneltä jotakin. Hän hankkii kunnon ammatin ja tekee velvollisuutensa. Sitten luovuus puskee esiin. Matias huitelee elämyksestä toiseen eikä sitoudu mihinkään eikä keneenkään. Kun kukaan ei vaadi mitään. Veikolle taas ei jäänyt valinnanvaraa...

Tarinassa tavoitteellisuus ja ajautuminen vuorottelevat niin ammatinvalinnan kuin läheisten ihmissuhteidenkin käsittelyssä. Esiin nousee elämän arvokkuus: kaikki ei ole suorittamista. Jo se on paljon, että elän nyt, ja olen matkalla johonkin.

Rooleissa: Jaakko Loukkola
Ohjaus: Jyrki Kanerva
Käsikirjoitus: Jenni Helenius

Esitykseen kuuluvat purkuaineistot nuorille ja nuorten kanssa työskenteleville. Purkuaineistot on toteuttanut Jenni Helenius (KM, sosionomi AMK, ammatillisen opettajan pedagoginen pätevyys).

Esitys soveltuu esimerkiksi koululuokkaan tai liikuntasaliin ja on kestoltaan noin 45 minuuttia. Esityksiä järjestetään tilauksesta opiskelijaryhmille, ammattilaisryhmille ja tapahtumiin ympäri Suomen.

Tutustu näytelmän esitteeseen!


Tutustu myös IdeaTeatterin ja saman työryhmän alkoholikasvatusaiheiseen NOPPA-monologiin ja levottoman koululuokan elämää kuvaavaan
Näetkö punaista? -monologiin!